Povijest Cornholea

Kako to vole ljudi reći, Cornhole je mix beerpong-a i boćanja (balota).

Ono što vam možemo reći, tko god je ranije boćao, nije razočarao ni u Cornholeu.

Kako je Cornhole dobio ime?

Odmah da napomenemo, točna kronologija Cornhole imena i igre je do danas ostala misterija. No, ako analiziramo riječ Cornhole, dobijemo “Corn” i “hole” riječi, što sugerira da je potrebno kukuruz ubaciti u rupu.

Također, po neslužbenoj terminologiji, kad igrač ubaci vreću u rupu to se onda zove Cornhole, što nam govori da je kukuruz ubačen u rupu. 

Kako je zapravo sve počelo?

Neki kažu da je izumljen u Njemačkoj u 14. stoljeću. Drugi pripisuju plemenu Blackhawk iz Illinoisa. Drugi pak ukazuju na farmera iz Kentuckyja iz 1800-ih.

No bez obzira na točno podrijetlo, Cornhole je postala omiljena zabava u Cincinnatiju prije otprilike 15 godina. Navijači su imali svoj oblik zagrijavanja prije NFL utakmica i to tako što su na parkingu ispred stadiona uz roštilj i hladno pivo igrali Cornhole. Dolaskom gostujućih navijača koje je igra oduševila preuzeli su taj običan i igra se ubrzo proširila na dvorišta, plaže, pivovare i kampove diljem Sjedinjenih Država. 

Po cijeloj Sjevernoj Americi postoji nekoliko stotina regionalnih liga, Cornholea arena, dvorane napravljene samo za igranje Cornholea i prodaju Cornhole ploča, vreća i različiti promo materijala koji su stvoreni s vremenom kako bi igrači stvorili svoju jedinstvenu promociju. 

Ukratko, o čemu se zapravo radi? 

Vrlo je jednostavno, u grupi od četvero ili dvoje potrebno je ispružiti ruku i baciti naizmjenično četiri vreće osam metara u rupu na malo nakošenoj ploči. Ako vreća pogodi rupu (Cornhole) nosi 3 boda, a ako ostane na ploču 1 bod. 

Genijalno je koliko je jednostavno, a opet izazovno. 

Vidi ovdje detaljnije pravila i bodovanje. 

Gdje je Cornhole danas?

Iako postoje tri organizacije (ACA, ACO i ACL), možda najveći iskorak se dogodio 2015. godine kad je Stacey Moore napravio veliki korak i osnovao ACL ligu koja raste i širi se iz dana u dan, broji veliku količinu profesionalnih igrača, a velike poznate TV kuće kao što su ESPN i CBS Sport potpisali su višegodišnje TV ugovore, dok novi sponzori stoje u redu.

Dakle, Cornhole može biti velik ili mali, s vašim najboljim prijateljem u vlastitom dvorištu ili s vašim suradnicima na konferenciji ili u Cornhole areni uživo pred TV kamerama.

Na kraju možemo zaključiti da možda i nije toliko važno koja je legenda točna, no sigurno je da Cornhole u Hrvatskoj i Europi ima svoju svijetlu budućnost i da Cornhole CRO želi biti dio toga.

Upiši se na našu listu

Dobivat ćeš samo informacije o novim Cornhole događajima i ponudama!